Перспективата един хардлайнер по темата Brexit в лицето на Борис

...
 Перспективата един хардлайнер по темата Brexit в лицето на Борис
Коментари Харесай

Ефектът „Борис Джонсън“ дърпа паунда надолу

 Перспективата един хардлайнер по тематиката Brexit в лицето на Борис Джонсън да влезе на „ Даунинг Стрийт “ предизвиква суматоха измежду вложителите. Паундът се обезцени с 0,8% във вторник до 1,24 $, най-ниското си равнище за последните 27 месеца. Спрямо еврото английската валута падна до шестмесечно дъно от 1,10 евро, пресмята Ройтерс.
Причината бе засилената реторика по тематиката Brexit на двамата претенденти за партийното председателство на английските консерватори. В понеделник вечерта Джонсън и неговият съперник Джереми Хънт желаеха по време на радиото спор да отстранен изцяло така наречен Backstop за Северна Ирландия от съглашението за излизане от Европейски Съюз. Срок за защитната уговорка или едностранна уговорка за преустановяване не са задоволителни, потвърдиха и двамата. Един от тях ще бъде разгласен за нов водач на партията и министър председател идната сряда. Всички залози в този момент са за Джонсън.

Това усилва риска от корав Brexit на 31 октомври. Защото европейците дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат при никакви условия от защитната уговорка. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние повтори това и през предходната седмица на среща с министъра по Brexit Стивън Баркли. Във вторник ирландският финансов министър Паскал Донахю удостовери вярата си в защитната уговорка. Тя подсигурява откритата граница сред Ирландия и Северна Ирландия даже след Brexit. Самият Донахю съобщи, че към този момент чака Brexit без договорка – за него това е най-вероятният сюжет.Ако Англия и европейците не се договорят, Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври без контракт или временен интервал. Джонсън изрично изключва спомагателна смяна на датата за Brexit. Англия ще се отдръпна на 31 октомври, без значение дали това ще стане със или без контракт, акцентира той. 

Икономическите последствия от корав Brexit биха били обилни. Икономистите чакат Англия да изпадне в криза. Последните стопански данни към този момент са доста по-слаби, в сравнение с през първото тримесечие. През второто тримесечие икономистите чакат в най-хубавия случай нулев напредък. Нищо чудно, че вложителите се изнервят.

Несигурността към Brexit от дълго време стана главният мотор при цената на паунда. Ако има признаци за съглашение, стерлингът нараства. Ако, въпреки това, има изгледи за корав Brexit, цената пада. През юли паундът към този момент спадна с повече от два % по отношение на $ - разследване от реториката на предизборната акция измежду торите. Тенденцията за поевтиняване на паунда във вторник се утежни, откакто Sky News разгласи, че Джонсън обмисля разформироване на английския парламент, с цел да обезпечи Brexit на 31 октомври. Няколко депутати оповестиха, че ще спрат корав Brexit - в случай че е належащо с избор на съмнение към новото държавно управление. Този проект ще бъде осуетен, в случай че Парламентът не може да организира съвещания.

Разпускането на Народното събрание би било извънредно средство. Новият министър председател ще би трябвало да включи и кралицата в проектите си. Източници от средите на Джонсън изрично отхвърлиха да има подобен проект. Но Джонсън не го бе изключил в предизборната си акция като „ Ultima Ratio “ (последен коз, б. ред.).
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР